Pada hari ini, tahun 2024 jom kita bangkit dan mengubah nasib diri dengan menjadi tuan punya harta dalam gua. Harta dalam gua ni biasanya adalah harta yang sangat bernilai. Mungkin nilainya jutaan ringgit atau billion ringgit. Tidakkah anda mahu menjadi tuan punya harta nilaian jutaan hingga billion ringgit? Saya yakin jawapan anda pasti "MAHU..!!". OK. Jom saya bagitau rahsia bagaimana untuk menjadi tuan punya harta dalam gua. Mungkinkah anda dilahirkan sebagai Ahmad Albab?

"Bagi mereka yang tak faham. Saya bercerita ni tentang filem P.Ramlee - yang bertajuk Ahmad Albab. Jika anda rakyat Malaysia atau Singapura saya pasti anda kenal dengan Tan Sri P.Ramlee dan pernah tgk cerita ni. Tak kira anda keturunan Melayu, India atau Cina.  

Dan filem P.Ramlee yg satu ini kita tau adalah suatu simbolik atau cuba menyampaikan maksud yg tersirat kerana menggunakan tajuk dan mencerita topik watak kata nama khas iaitu Ahmad Albab

Pening, bagaimana nak jadi kaya, nak dapat lebih banyak, nak hidup mewah.
Sama seperti watak Syawal dalam filem Ahmad Albab ini, berstatus miskin dan sentiasa dalam kesempitan. Anda juga mungkin pada ketika ini sedang berada dalam kesempitan dan hidup tertekan. Anda sedang stress!. Tetapi seperti juga Syawal, akhirnya dia menjadi seorang yang kaya dan berjaya kerana ditakdirkan Tuhan, anak nya adalah Ahmad Albab. Jadi saya doakan anda juga akan menjadi kaya dan berjaya apabila habis membaca apa yang saya kongsikan ini, dan mengambil kefahaman tentang rahsia Ahmad Albab. Jadi lupakan sebentar masalah anda. Baca sampai habis. Mungkin ini adalah solusi bagi masalah yang sedang anda hadapi.

Siapa dia Ahmad Albab ni? 

Baiklah, didalam Al quran, disebutkan yang seseorang individu akan mencapai tahap intelektual, berfikir tentang Tuhan dan matlamat hidup pada ketika dia mencapai umur 40 tahun. (Surah 46, ayat 15). Sebab tu ada kata-kata pujangga biasa kita dengar - "Life start at forty" dan nabi Muhammad sendiri mendapat wahyu pertama di gua Hira' adalah pada ketika berumur..? Ya.. 40 tahun. 

Dan, kebetulan ataupun tidak, filem Ahmad Albab nukilan Tan Sri P.Ramlee dikeluarkan pada tahun 1968, iaitu pada ketika beliau berumur sekitar 40an. P.Ramlee meninggal dunia pada tahun 1973 ketika berumur 44 tahun. Jadi, boleh kita simpulkan yang nama Ahmad Albab adalah suatu kisah yang diambil dari kefahaman kitab keagamaan. Kitab bagaimana untuk hidup. Bagaimana untuk berjaya dunia dan akhirat. Kitab Al Quran. "Ahmad" kalau mengikut kitab Al Quran adalah nama rasul yang disebutkan sendiri oleh nabi Isa (Jesus) akan datang selepas zamannya (Surah 61, ayat 6). Rasul adalah individu yang dipilih Tuhan untuk memberi kefahaman kitab, mengajarkan umatnya cara menggunakan akal. Mengikut ulama Islam, Ahmad bermaksud yang terpuji, dan albab bermaksud akal. Atau biasanya disebut ulul albab, iaitu mereka yang berakal, atau mereka yang berfikir. 

Maka, kesimpulannnya bolehkah anda sendiri menjadi Ahmad Albab? Ya boleh, sesiapa sahaja yang mengamalkan sikap positif dan terpuji, serta sentiasa menggunakan akal, sentiasa berfikir, sentiasa mencari ilmu adalah Ahmad Albab. Maka manusia yang bersikap seperti Ahmad Albab akan memiliki kekayaan yang tersembunyi didalam gua. Mengapa kekayaan yang tersembunyi? Kerana yang dapat memahami ilmu itu hanyalah golongan Ahmad Albab sahaja. Sama seperti kita menonton filem Ahmad Albab, adakah semua orang memahami maksud tersirat disebalik filem tu? Bukan semua.. tetapi jika anda seorang Ahmad Albab, maka anda akan faham apa rahsianya. 

Bagaimana nak menjadi Ahmad Albab?

Dalam perkongsian saya kali ini, saya bukan hendak berkongsi tentang agama, (at least bukan dalam penulisan kali ini lah) tetapi fokus saya pada kali ini adalah untuk mengajak anda menjadi Ahmad Albab. Formulanya untuk anda menjadi kaya dan berjaya adalah dengan menjadi seorang yang berilmu, yang "mengfungsikan akal". Ahmad dan Albab bagi pendapat saya adalah: 

Jadi jika anda seorang Ahmad Albab, anda adalah seseorang yang melaksanakan suatu kerja yang berkualiti dengan keilmuan dan kefahaman yang tinggi dalam kerja yang anda lakukan. Anda terbaik dalam teori dan praktikal. Contohnya, Tan Sri P.Ramlee sendiri. Dia berada dalam kelasnya tersendiri, apabila dia meletakkan dirinya sebagai Ahmad Albab dalam dunia seni musik dan filem. Dia melaksanakan, mengolah idea yang dimilikinya, dengan usaha yang bersungguh dan positif untuk hasil yang bernilai jutaan ringgit. 

 

Mengapa saya mahu berkongsi perkara ini pada hari ini, adalah kerana saya lihat kehidupan kita pada hari ini, dah tahun 2024, semakin tidak berkualiti dari segi teori dan praktikalnya. Hampir tiada siapa yang nak claim harta kekayaan didalam gua. Tidak ramai berminat menjadi Ahmad Albab. Bahasa kasarnya, kita (termasuk saya) semakin hanyut dalam dunia MALAS dan BODOH. Inilah musuh utama kita. Dalam filem Ahmad Albab itu sendiri, sengaja P.Ramlee meletakkan scene bagaimana Syawal itu seorang yang TOKTOK, atau pelat (sebenarnya nak membayangkan seorang yg BODOH) diajar oleh isterinya Mastura tentang nama buahan dan sayuran, dan akhirnya diusahakan bercucuk tanam menjadi perniagaan. Sehinggakan dengan ilmu baru yg dipelajarinya, Syawal berkata "Ana sekarang sudah jadi businessman" dan menolak untuk menjadi gembala kambing semula. 

Jadi, untuk menjadi seorang Ahmad Albab, anda hanya perlu menukar mindset dan cara anda bekerja. Anda harus meletakkan ilmu sebagai syarat utama dalam cara hidup anda. Tak kisah dalam bisnes, dalam perkerjaan, dan kehidupan harian, anda perlu menjadi seorang yang mengfungsikan akal. Suka membaca, menambah pengetahuan, belajar dan suka explore benda baru setiap hari. Bila anda dah menguasai sikap ini sebagai cara hidup, tidak mustahil anda akan menjadi KAYA & BERJAYA dalam apa jua bidang yang anda ceburi. Maka anda lah Ahmad Albab, pemilik harta bernilai dari gua yang anda pilih. 

Saya kongsikan penulisan ini disini untuk mengajak anda dan lebih ramai lagi kita2 ni menjadi penyambung golongan Ahmad Albab dikalangan masyarakat. Golongan Ahmad Albab inilah yang akan menjadi tiang-tiang yang membangunkan sebuah negara dan masyarakat yang positif. Golongan kaya dan berjaya yang boleh membantu lebih ramai umat, dikenali sebagai individu TERPUJI & BERAKAL